06 - 810 11 008 (24 uur per dag bereikbaar)
Troost aan nabestaanden in deze moeilijke tijd
Op het moment dat ik dit schrijf wordt de wereld beheerst door het COVID-19 virus. Ons dagelijkse leven draait opeens om twee dingen, Corona en overleven. We houden afstand, we wassen vaker onze handen, en we blijven vooral binnen. Als ik naar mijzelf kijk in deze rare tijd, dan besef ik natuurlijk de risico’s, maar vooral ook hoe speciaal mijn vak van uitvaartverzorger is.

De afgelopen weken mocht ik meerdere families begeleiden en uitvaarten verzorgen. Dat was heel bijzonder en voor mij ook vaak dubbel. Toch ben ik trots. Trots op de nabestaanden die zich ondanks alles staande houden in deze moeilijke tijd.

Samen met de nabestaanden heb ik niet gekeken naar wat op dit moment niet kan en mag, maar hebben we vooral ons hart gevolgd en gekeken en gedaan wat WEL kan. Samen hebben we dagelijks stapjes genomen naar de dag van het definitieve afscheid. Met gepaste afstand hebben we gebruik gemaakt van de aula’s, afscheidsruimten en alle andere mogelijkheden die wel verantwoord zijn. We hebben herinneringen gedeeld en naar muziek geluisterd. We hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een uitvaart via internet te delen en via een livestream bij te wonen.

Ook ik begrijp hoe moeilijk het is om je ‘vanuit je huiskamer’ aanwezig te voelen bij een uitvaart. Ik heb de afgelopen weken gezien dat het gevoel voor de aanwezigen in de aula anders is, maar dat ondanks de afwezigheid van velen die hun medeleven hadden willen betuigen, het toch voelt als aanwezigheid. Het respect, de liefde en het verdriet is voelbaar en geeft troost in deze moeilijke tijd.

Ondanks alle beperkingen was elke uitvaart daardoor toch een afscheid met een ‘eigen’ gevoel. Warm, intiem en respectvol.

Ik wil vooral aangeven dat een afscheid in deze moeilijke periode van regels en beperkingen voor ieders gezondheid ons toch de mogelijkheid geeft om afscheid te nemen zoals het hoort. Respectvol en persoonlijk. Ondanks alle beperkingen is er zoveel nog WEL mogelijk. Laten we daarom met elkaar kijken naar wat WEL kan en laten we iedereen het afscheid geven dat hij of zij verdient. De liefde en warmte van een klein gebaar geeft zoveel troost aan nabestaanden in deze moeilijke tijd.