06 - 810 11 008 (24 uur per dag bereikbaar)

Ieder afscheid is bijzonder

Gister was zo een dag… een dag waarbij je als uitvaartverzorger geraakt wordt. Zo onverwachts en zo onwerkelijk. Het verdriet en de liefde voelend.
En toch dankbaar, dankbaar dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen.

Het afscheid vandaag moest perfect zijn.
Het was perfect!

Gister heb ik het mooiste compliment mogen ontvangen: dit was maatwerk. Ja dat klopt. Ieder afscheid is in mijn ogen maatwerk. De zinnen als: we zijn hier om afscheid te nemen van en we gaan luisteren naar… kunnen in mijn ogen niet.

Elk mens is uniek, en dus is een afscheid uniek.

De afgelopen week stond vooral in het teken van verdriet en liefde.
Nadat afgelopen week het overlijden bij mij binnen kwam en mij gevraagd werd om het afscheid te verzorgen, ben ik met de familie in deze zo snelle en onwerkelijke achtbaan ingestapt. We hebben gesprekken gevoerd, er is gelachen en gehuild, er is gevraagd en gegeven.

Vandaag was het definitieve afscheid. Een bloemenzee, woorden van afscheid, woorden van liefde en verdriet ook vandaag was daar die lach. Muziek zo typerend en zo horende bij……..

Toch heb ik vandaag ouders zien breken omdat zij zo onverwacht afscheid moesten nemen van hun dochter. Ik heb een zus zien breken omdat zij afscheid moest nemen van haar zusje. Ik heb een dochter zien breken omdat zij afscheid moest nemen van haar moeder. Ik heb een maatje zien huilen omdat hij afscheid moest nemen van zijn meissie, Ik heb ouders, een dochter, een zus, een zwager, neven en nichten, vrienden en kennissen zo sterk gezien.

Toch ben ik aan het eind van de dag met een glimlach naar huis gereden… waarom? Omdat Ik heb kunnen geven waar ik voor sta. Ik heb kunnen adviseren, ik heb kunnen luisteren…. ik heb een klein beetje kunnen bijdragen aan een “perfect” afscheid.

Ieder afscheid is bijzonder, ieder afscheid is uniek en soms…. wordt ook ik geraakt en beseffen we dat we naast uitvaartverzorger vooral mens zijn.