06 - 810 11 008 (24 uur per dag bereikbaar)
Hoe kies je bloemen voor een uitvaart?

Hoe kies je bloemen voor een uitvaart?

Bij een overlijden komen nabestaanden voor vele keuzes te staan. Soms zijn de antwoorden op de keuzes al besproken met de overledene voor het overlijden, maar vaak ook niet. Eén van de lastige beslissingen die nabestaanden dan moeten nemen, is het uitkiezen van bloemen.

Die keuze is lastig, omdat familieleden soms niet goed weten wat hun dierbare het liefst gewild had. Ook is het moeilijk omdat de variatiemogelijkheden enorm groot zijn. Gelukkig lukt het, door goed te kijken naar de symboliek van de kleuren, de bloemen zelf en de manier van bloemschikken, altijd wel om te ontdekken wat bij de overledene past. Wanneer de bloemen met hun uitstraling en symboliek het karakter en het leven van een geliefde weerspiegelen, geeft dat een extra dimensie aan het afscheid.

Soms zijn mensen ontroerd en geëmotioneerd, enkel bij het zien van de bloemen. Dit gebeurt als mensen de bloemen mooi vinden, maar vooral omdat de gekozen bloemen bij de overledene lijken te horen.

Wanneer je meer wilt weten over de symboliek van bloemen en hun kleuren, of wanneer je wilt zien wat onze huisbloemist kan? Lees dan verder.

Onze huisbloemist

Samen met de nabestaanden bespreken wij de mogelijkheden van rouwbloemstukken; de vorm, de kleur en het soort bloemen, maar ook het budget dat ervoor beschikbaar is.
In samenwerking met onze huisbloemist Duoplant kunnen wij nagenoeg elke wens uit laten komen.
Wij denken hierbij niet in problemen, maar zoeken naar creatieve oplossingen. Wij beseffen namelijk dat een definitief afscheid maar één keer kan.

Hier een kleine impressie van de prachtige rouwarrangementen die wij de afgelopen tijd samen met Duoplant hebben mogen verzorgen.

De betekenis van bloemen

Hieronder staat een lijst met de meest gebruikte bloemen in rouwarrangementen en hun betekenis:
Roos: Ook wel de koningin genoemd.
Tulp: Ons nationale symbool. De bloem zegt ook, ‘Ik bid voor je’.
Aronskelk: Wordt gezien als bloem van zuiverheid en sympathie en staat voor schoonheid.
Vergeet-mij-nietje: Een bloem die je niet doet vergeten. ‘Voor altijd ben ik in jouw gedachten.’ Een teken van ware liefde en hoop.
Lelie: Een symbool voor hoop en liefde. De lelie staat voor zuiverheid, vergankelijkheid, vrouwelijkheid en reinheid.
Orchidee: Een bloem die staat voor wijsheid, elegantie, vrouwelijkheid en schoonheid.
Zonnebloem: Draait zich naar het licht, de kerkelijke betekenis hiervan is dat de bloem zich richt op God. Het staat symbool voor levenslust en bewondering.
Amaryllis: Straalt betoverende schoonheid uit. Een bloem die zegt ‘Ik ben trots op je’.
Chrysant: Een bloem die vriendschap over zich heen roept. In Japan is deze bloem een symbool van zon en licht, wat staat voor onsterfelijkheid.
Madeliefje: Betekent eeuwige schoonheid.

De betekenis van kleur

Naast de bloemsoort is kleur ook een belangrijke factor. Het bepaalt voor een groot deel de uitstraling van het rouwboeket. De kleuren hebben ook betekenissen, waarmee je iets kan zeggen over de overledene.

Wit: Eenvoud, reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid.
Rood: Liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding.
Geel: Licht, vrolijkheid, kleur van de zon, energie, groei, kracht, lentegevoel.
Roze: Zachtheid, tederheid, blijdschap, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig.
Oranje: Warmte, rijkdom, extravert, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit.
Paars: Passie, inventiviteit, inspiratie, originaliteit, spiritualiteit.
Blauw: Goddelijkheid, oneindigheid, spiritualiteit, trouw, oprechtheid, rust, droefheid.
Magenta: Uitbundig, opwindend, erkentelijk, initiatiefrijk.
Bordeaux: Warm, gezellig, rustgevend, liefde, gracieus.

Bloemschikken

Bloemen zijn op veel manieren te schikken. Door het schikken van bloemen kan een karaktereigenschap van een persoon uitgebeeld worden. Een rouwstuk kan keurig zijn of juist wild. Het kan klassiek zijn of modern en er rustig of juist druk uitzien.

Een laatste tip

Bij een overlijden komt er enorm veel af op de achterblijvers. Emoties maken zich van hen meester en toch moeten zij rationele beslissingen nemen. Het geeft rust wanneer familieleden een wilsbeschikking hebben van de overledene waarin zijn of haar keuzes staan vastgelegd. Als je wilt kun je op onze site een wilsbeschikking downloaden.